Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GJESTEINNLEGG FRA KADRA YUSUF-ORDET NEGER!


THE N-Word

Jeg har lovt min fantastiske twittervenninne FrkReyes en tekst om ordet neger. Jeg har forstått det slik at mange har spurt henne om hvorfor de ikke  får lov til å bruke ordet eller hva som er galt med det. Det samme spørsmålet har jeg fått siden jeg satte mine ben i Oslo på midten av 80-tallet. Jeg synes det er depressivt at vi i det hele tatt må ta den diskusjonen her. Men la gå!

Først en liten oppsummering av argumentene som blir brukt for å forsvare bruken av ordet blant mine venner:

-Når jeg kaller deg negresse, Kadra, så mener jeg jo bare at du er heit.

( Sigmund ,en kompis)

Ja vel da lurer jeg på hva Sigmund kaller de han oppfatter som mindre pene jenter med mørk hud. Eller enda verre hvordan ville han ha omtalt min mor?

Han er i tenkeboksen ennå for tredje. året på rad.

 -Altså når jeg sier neger så er ikke det for å være stygg eller kjip- det er mest for å beskrive en svart fyr.

(Håvard, en kompis)

Ok. La oss si Håvard hadde sett ?en negerfyr ? stjele sykkel. Håvard ringer politiet, de kommer og  spør: Hvordan så gjerningsmannen ut?

Håvard svarer: Jo, du skjønner det, han var neger. Punktum.

Ja, det var jo en helvetes bra beskrivelse. Tipper at politiet tenker: håper vedkommende som eier sykkelen har forsikring

-Når jeg sier ordet neger, så mener jeg svart, negro betyr tross alt svart på spansk?

(Anders, en kompis)

Må bare legge til at dette er eneste spansken Anders kan bortsett fra : holla senorita.

Dette er argumentene som går igjen. De kommer i forskjellige variasjoner men dette er stort sett IT.

Jeg mener at man skal utrydde ord som sårer og ord som har en  historie som ripper opp gamle sår. Ja, definisjonen av ordet neger har endret seg gjennom årene, men de fleste forbinder det fortsatt  med ?rasemessige trekk?.

De fleste svarte mennesker forbinder ordet med noe negativt. Veldig mange forbinder det med at vi i århundrer har blitt definert som annenrangs borgere.

Tenk bare: slavehandel, imperalisme, systematisk rasisme pluss mye mer. Man har rett og slett torturert et helt kontinent  fordi noen mindre intelligente mente at mørke mennesker var underlegen den ?hvite rase?.

Som en ung person som vokser  opp i et opplyst samfunn og som lever i en verden der Obama er president, der Nelson Mandela  lever, der du mest sannsynlig hører på Beyonce, Jayz og Kanye for alt jeg vet.

Der du som har tilgang til internett, Wikipedia og all verdens informasjon. I tillegg der du som vet at det kun finnes en rase. Hvorfor vil du integrere grums fra fortiden i ditt vokabular? Hvorfor vil du bruke et ord som mange forbinder med ondskap og kunnskapsløshet?

Jeg kaller ikke bestevenninnen min Maya for bimbo selv om hun har blondt hår og jeg ikke mener ?noe vondt med det?. Jeg kaller ikke min venninne som er glad i gutter og korte klær for  ?hore? selv om jeg ikke mener ?noe vond med det?.

Jeg kaller ikke mine jødiske kompiser for ?jævla jøder? selv om jeg ikke mener noe vondt med det. Nettopp fordi jeg ikke har rett til å definere dem. Nøkkelordet her er Respekt.

Og hvorfor definere mennesker? Hvorfor skal ikke de få lov til å ha den grunnleggende retten selv?

Martin Luther King sa:

"Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity."

Ta vare på hverandre og vær et medmenneske!

3 kommentarer

Lisa

20.sep.2011 kl.19:02

respekt er viktig!
flott du tar opp dette :)
Klem Sarah! ..20år , Modell , Forlovet , og nå Gravid <3

ingelinogsolfrid

20.sep.2011 kl.19:37

Fin blogg :)

Skriv en ny kommentar

hits